poniedziałek, 20 listopada 2017

Ostatnia aktualizacja:10:59:16 AM GMT

baner_2180x400_px

Lokalizacja: Miasto Zapowiedzi Ramen Festival 2017

Ramen Festival 2017

ramenOd najbliższego piątku (17 listopada) na stołach łódzkich restauracji królował będzie ramen – najpopularniejsza japońska zupa, która od lat cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie. Ramen Festival to uczta dla miłośników azjatyckich smaków i konkurs dla restauracji.

Ramen jest, obok sushi, jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Podstawą tej wyjątkowej zupy jest esencjonalny bulion, ale nie mniej ważny jest specjalny makaron i liczne dodatki, które zamieniają ją w sycące i bardzo rozgrzewające danie. Od kilku lat ramen podbija szturmem cały kulinarny świat, a moda na zupę dotarła także do Polski.

Przez dziewięć chłodnych jesiennych dni (od 17 do 26 listopada) będą mogli się nią rozgrzewać goście łódzkich restauracji biorących udział w Ramen Festivalu. To już druga edycja tej jedynej w naszym mieście imprezy poświęconej japońskiemu przysmakowi. Zeszłoroczne wydarzenie cieszyło się ogromną popularnością – jego zwycięzcą okazała się restauracja Zielony Chrzan, która w tym roku zawalczy o obronę tytułu.

Festiwal organizuje portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń. Twórczynie portalu mają szerokie doświadczenie w przygotowywaniu podobnych eventów – są inicjatorkami festiwalu Jemy w Łodzi Food Fest, Święta Czekolady czy Festiwalu Pizzy. Podobnie jak w minionym roku, partnerem wydarzenia jest firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu. Ufundowała ona także nagrodę dla restauracji, która w ramach festiwalu przygotuje najlepszy ramen. Zwycięzcę konkursu wytypuje specjalnie powołane jury, ale Ramen Festival to przede wszystkim uczta dla łódzkich smakoszy.

W wydarzeniu weźmie udział aż 10 łódzkich restauracji, które będą serwowały swoje popisowe zupy od 17 do 26 listopada. W Japonii ramen przygotowywany jest na setki sposobów – według różnych stylów i z różnymi dodatkami, a teraz każdy może się przekonać jak to danie zainspiruje łódzkich szefów kuchni. Przygotowali oni propozycje z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami oraz opcje wegańskie. W talerzach i miskach królowały będą egzotyczne składniki, jak fasolka edamame, kapusta pak choi czy kimchi, ale pojawią się też akcenty lokalne: modra kapusta kiszona, polskie śliwki czy sok chrzanowy. Jedno jest pewne – wszystkich ramenów warto spróbować.

Goście mogą odwiedzać restauracje, próbować konkursowych zup, a następnie wyrażać swoje opinie i wskazywać faworytów na stronie www.jemywlodzi.pl oraz na Facebooku.

Oto lokale, które biorą udział w rywalizacji:
1. House of sushi (Piotrkowska 89)
Rabboki Ramen – ramen został zainspirowany połączeniem kuchni japońskiej oraz koreańskiej. Podawany jest z marynowaną wołowiną, krewetkami oraz wędzonym boczkiem, zaś całość dopełnia koreańska sałatka kimchi. Wywar został przygotowany na bazie palonych kości wołowych z dodatkiem charakterystycznej dla kuchni koreańskiej pasty gochujang.    Cena: 21 zł (600 ml)

2. Lokal (Pasaż Schillera)
Wywar z palonych kości wołowych z sokiem chrzanowym, makaron szpinakowy ramen, pierś z kaczki marynowana w chmielu, kapusta modra kiszona, podgrzybek, cukinia, czosnek z kwiatów, jajko na miękko, perły paradoksalne miodowe, liście nasturcji, musztardowiec. Cena: 28 zł (350 ml)

3. Nekko Sushi (Piotrkowska 107)
Ramen wędzony - pikantny wywar na rybach wędzonych (łosoś, ryba maślana, węgorz), makaron ramen, wędzona ryba maślana, wędzone tofu, chrust z rzepy i marchwi, parzona krewetka tygrysia, jajo przepiórcze w tempurze panko z kawiorem z ryb latających, prażona cebula i sezam. Cena: 22 zł (500 ml)

4. Sendai Sushi (Piotrkowska 209)
Tonkotsu Ramen – esencjonalny wywar wieprzowo drobiowy podany z brzuchem chashu, jajkiem, fasolką edamame i szczypiorkiem. Cena: 18 zł (400 ml)

5. Stacja Street Food (Traugutta 9)
Vegan Miso Ramen (wegański) – powstaje na bulionie gotowanym na bazie glonów kombu, grzybów shitake i warzyw z dodatkiem past shiromiso i akamiso. Podawany z pieczonym batatem, szczypiorem, sezamem i chili. Cena: 24 zł (500 g)
Yakitori Ramen – głęboki w smaku bulion z pieczonych kości wołowych, mięsa z gęsi i kurczaka oraz grillowanych warzyw. Podawany z szaszłykami yakitori, nori, blanszowaną kapustą bok choy, szczypiorem i sezamem. Cena: 28 zł (500 g)

6. Susharnia (Pomorska 13)
Esencjonalny bulion wołowy na bazie demi glace, podany z makaronem, w akompaniamencie fermentowanej kapusty pekińskiej, kimchi i carpaccio wołowego. Całość  dopełniona marynowanym na różowo jajkiem. Cena: 20 zł (500 ml)

7. Sushi w dłoń (Kościuszki 22)
Bulion / żebro wieprzowe podwędzane rozmarynem w glazurze Teriyaki / jajko smażone na smalcu / makaron ramen / kiszony pomidor / kimchi / fasolka / placek papadam. Cena: 25 zł (500 ml)

8. Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska (Rynek Manufaktury)
Vege ramen z tofu - wakame w tempurze (wegański) - bulion na pieczonych warzywach aromatyzowany trawą cytrynową i kombu, podany z makaronem, grzybami mun, shitake, pędami bambusa, liśćmi brukselki, awokado, grillowaną marchewką, groszkiem cukrowym i szalotką. Cena: 18 zł (450 ml)

9. Zielony Chrzan (Żwirki 8)
Torikotsu Ramen – drobiowy, kremowy bulion z dodatkiem dwóch rodzajów pasty miso, w stylu kotteri miso ramen z pszennym makaronem typu ramen, pulled pork (długo pieczona, szarpana wieprzowina marynowana w stylu japońskiego BBQ, z dodatkiem chińskiego sosu hoisin i polskich śliwek), jajko ajitsuke, maślana kukurydza, olej z palonego czosnku, sezamu i chili, grzyby, szczypior, pak choy. Cena: 25 zł (700 ml)

10. Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
Kim chi jesteś, Ramen? Aromatyczny, kremowy bulion roślinny, ręcznie robiony makaron oraz domowe kimchi połączone ze smakiem pieczonego pomidora - to elementy kompozycji zjadliwego ramenu. Cena: 20 zł

Czym jest ramen?
Próba opisania wszystkich odmian i wariacji ramenu w samej tylko Japonii zakończyłaby się wydaniem przestronnej encyklopedii, ale warto poznać kilka informacji na temat tej zupy. Danie wymyślili Chińczycy, pokochali Japończycy, potem ramen zawładnął już całym światem. Ramen to właściwie bardziej danie niż zupa, bo w głębokiej misce, w jakiej zazwyczaj jest podawany dostaniecie nie tylko esencjonalny bulion, ale także ogromną ilość makaronu, różnych dodatków i tare. W Japonii całość podawana jest bardzo gorąca i należy zjadać ją dosyć szybko, zanim makaron straci jędrność. Stąd charakterystyczny dla japońskich lokali z ramenem, wszechobecny odgłos siorbania. Goście wciągają długie, gorące kluski wybierane z miski pałeczkami.

Ale wróćmy do składu zupy. Na początek bulion. Ze względu na niego, ramen często klasyfikowany jest według czterech kategorii w zależności od tego, co nadaje zupie „ton”: shio (sól), shoyu (sos sojowy), miso (pasta ze sfermentowanej soi) i tonkotsu (wieprzowina). Nie jest to jednak klasyfikacja wyczerpująca. Przede wszystkim dlatego, że te kategorie odnoszą się do bardzo różnych rzeczy – od rodzaju przyprawy do podstawy bulionu.

Pójdźmy zatem inną drogą. Bulion w ramenie może być kotteri (bogaty, ciężki) lub assari (lekki). Pierwszy jest stosunkowo gęsty, wręcz lepki, nieprzezroczysty, a drugi lekki, klarowny i stosunkowo chudy. Kotteri przyrządza się np. na długo gotowanych kościach wieprzowych, a assari na warzywach drobiu, rybach i owocach morza. Skoro jesteśmy już przy bazie bulionu, to warto dodać, że bywa on przyrządzany na dziesiątkach różnych składników. Obok tych już wymienionych, do wywaru dodaje się glony kombu, suszone owoce morza, opalane cebule, czosnek, imbir, grzyby i różne warzywa. Chyba najpopularniejszą obecnie odmianą ramenu jest tonkotsu, w którym wywar przygotowywany jest na kościach wieprzowych.

Nie mniej ważny od podstawy bulionu jest sposób jego doprawienia, a konkretnie źródło słonego smaku. Może nim być sól (shio), sos sojowy (shoyu) lub pasta miso. Warto w tym miejscu dodać, że powszechnym dodatkiem do bulionu na ramen jest glutaminian sodu, zwany „istotą smaku”, przed którym Japończycy nie drżą tak, jak mieszkańcy Europy. Drugim ogromnie ważnym składnikiem miski ramenu jest oczywiście makaron. Pod względem jego różnorodności kuchnia japońska może spokojnie konkurować z włoską. Zazwyczaj przyrządzany jest z mąki, wody i soli, często z dodatkiem kansui, czyli węglanu potasu, który nadaje jędrności i sprężystości (w naszej kuchni podobną rolę spełniają jajka). Proste, falowane, cienkie, grube, płaskie, okrągłe, wąskie i szerokie – makaronowe nici łączy zazwyczaj tylko to, że są długie i łatwo oblepiają się bulionem.

Pora na dodatki. W wypadku ramenu nie są to tylko ozdobniki układane na szczycie makaronowej góry. Stanowią ważny element dania i często wymagają długich, wcześniejszych przygotowań. Do najpopularniejszych należą mięsa (przede wszystkim plastry wieprzowiny długo gotowanej w sosie sojowym i mirinie lub wolno pieczonej), owoce morza, kamaboko lub narutomaki, czyli „ciastko” przyrządzone z mięsa białych i czerwonych ryb, pokrojone w plastry o charakterystycznym wyglądzie przypominającym biało różową roladkę oraz jajka w różnej postaci.

Do ramenu dodaje się też zazwyczaj płaty suszonych glonów, świeże warzywa (najczęściej szalotki i liście kapusty), grzyby, kimchi (peklowaną kapustę) i przyprawy, wśród których królują pikantne mieszanki shichimitogarashi, pieprz sansho, sezam lub pasta z sezamu i pasta z czosnku. Przyprawy często przybierają formę tare, czyli aromatycznej pasty przyrządzanej najczęściej na bazie sosu sojowego z dodatkami, która wlewana jest na dno miski z ramenem lub podawana osobno jako dodatek.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież